Degustacja
Najważniejszy element „kultury winnej”.
Cóż nam po pięknych widokach, które można zobaczyć na zdjęciach, filmach czy nawet naocznie. Etykieta potrafi zachwycić swoją innowacyjnością albo tradycjonalizmem.
Butelka może być korkowana lub zakręcana. Winnica z której pochodzą produkty może być zadbana i wspaniale położona.
Właściciele mogą być młodzi, piękni lub wiekowi i też piękni.
I tak można mnożyć elementy wspomagające zakup wina.
Jednak czy to wszystko wszystko może równoważyć najważniejszy element czyli smak?
Absolutnie nie. Smak jest najważniejszy!
Dlatego degustacja to jedyny sposób by „dotknąć” tego co najpiękniejsze czyli emocji związanych z próbowaniem wina. Trzeba jednak pamiętać o tak oczywistych elementach jak wpływ otoczenia (ciepło-zimno), pora dnia (popołudnie-wieczór-noc), smak i konsystencja innych potraw (mięso-produkty pochodzenia roślinnego-nabiał) czy wreszcie samopoczucie.
Każdy kto rozpoczął winną podróż o tym wie.
Dlatego mówimy i piszemy o „kulturze konsumpcji wina” ponieważ ona wymusza na nas „kulturę odżywiania się”, higienę umysłową i powoduje, że zła energia pozostaje daleko.
Tylko degustacja jest w stanie wskazać kierunek naszych poszukiwań.