Brunello di Montalcino Tenuta di Argiano 2017 0,75 L
Argiano, jedna z najstarszych winnic w Montalcino, o renesansowych korzeniach i ponad 500-letniej historii, prezentuje swoje wyjątkowe Brunello di Montalcino. To wino charakteryzuje się intensywnymi aromatami dżemu z czerwonych owoców, przypraw, słodyczy, runa leśnego i delikatnych nut tostowych. Wspaniale otula podniebienie muskularnym, ciepłym i niezwykle intensywnym łykiem, kończącym się długim i trwałym finiszem.
Brunello di Montalcino z Argiano powstaje z winogron starannie wyselekcjonowanych z 6 różnych działek na terenie posiadłości, gdzie niektóre winorośle sięgają aż roku 1963. Po zbiorach winogrona poddawane są zimnej maceracji przez pięć do sześciu dni. Fermentacja odbywa się w cementowych zbiornikach o kontrolowanej temperaturze przy użyciu dzikich drożdży. Maceracja w kontakcie ze skórą trwa od 18 do 21 dni. Następnie, po zakończonej konwersji malolaktycznej, nowe wino dojrzewa przez 42 miesiące w beczkach o pojemności 1000, 2000 i 3000 litrów.
Brunello di Montalcino z Argiano jest gotowe do spożycia od momentu wprowadzenia na rynek, ale posiada potencjał dojrzewania nawet do 10 lat, zależnie od rocznika. To wyjątkowe wino emanuje historią, tradycją i troską o środowisko, tworząc niezapomnianą podróż przez smakowe bogactwo Montalcino.
- Kolor
- Wino czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Toskania
- Szczep(y)
- Sangiovese
- Apelacja
- DOCG Brunello di Montalcino
- Cierpkość Kwasowość
- Bogate - Wyraziste
- Rodzaj
- Spokojne
- Pojemność
- 750 ml
Argiano, jedna z najstarszych winnic w Montalcino, o renesansowych korzeniach i ponad 500-letniej historii, prezentuje swoje wyjątkowe Brunello di Montalcino. To wino charakteryzuje się intensywnymi aromatami dżemu z czerwonych owoców, przypraw, słodyczy, runa leśnego i delikatnych nut tostowych. Wspaniale otula podniebienie muskularnym, ciepłym i niezwykle intensywnym łykiem, kończącym się długim i trwałym finiszem.
Brunello di Montalcino z Argiano powstaje z winogron starannie wyselekcjonowanych z 6 różnych działek na terenie posiadłości, gdzie niektóre winorośle sięgają aż roku 1963. Po zbiorach winogrona poddawane są zimnej maceracji przez pięć do sześciu dni. Fermentacja odbywa się w cementowych zbiornikach o kontrolowanej temperaturze przy użyciu dzikich drożdży. Maceracja w kontakcie ze skórą trwa od 18 do 21 dni. Następnie, po zakończonej konwersji malolaktycznej, nowe wino dojrzewa przez 42 miesiące w beczkach o pojemności 1000, 2000 i 3000 litrów.
Brunello di Montalcino z Argiano jest gotowe do spożycia od momentu wprowadzenia na rynek, ale posiada potencjał dojrzewania nawet do 10 lat, zależnie od rocznika. To wyjątkowe wino emanuje historią, tradycją i troską o środowisko, tworząc niezapomnianą podróż przez smakowe bogactwo Montalcino.
Szczegóły
Popularne produkty
Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.
W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.
Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.