Brunello di Montalcino Tenuta di Argiano 2017 0,75 L

Argiano, jedna z najstarszych winnic w Montalcino, o renesansowych korzeniach i ponad 500-letniej historii, prezentuje swoje wyjątkowe Brunello di Montalcino. To wino charakteryzuje się intensywnymi aromatami dżemu z czerwonych owoców, przypraw, słodyczy, runa leśnego i delikatnych nut tostowych. Wspaniale otula podniebienie muskularnym, ciepłym i niezwykle intensywnym łykiem, kończącym się długim i trwałym finiszem.

Brunello di Montalcino z Argiano powstaje z winogron starannie wyselekcjonowanych z 6 różnych działek na terenie posiadłości, gdzie niektóre winorośle sięgają aż roku 1963. Po zbiorach winogrona poddawane są zimnej maceracji przez pięć do sześciu dni. Fermentacja odbywa się w cementowych zbiornikach o kontrolowanej temperaturze przy użyciu dzikich drożdży. Maceracja w kontakcie ze skórą trwa od 18 do 21 dni. Następnie, po zakończonej konwersji malolaktycznej, nowe wino dojrzewa przez 42 miesiące w beczkach o pojemności 1000, 2000 i 3000 litrów.

Brunello di Montalcino z Argiano jest gotowe do spożycia od momentu wprowadzenia na rynek, ale posiada potencjał dojrzewania nawet do 10 lat, zależnie od rocznika. To wyjątkowe wino emanuje historią, tradycją i troską o środowisko, tworząc niezapomnianą podróż przez smakowe bogactwo Montalcino.

Kolor
Wino czerwone
Kraj
Włochy
Region
Toskania
Szczep(y)
Sangiovese
Apelacja
DOCG Brunello di Montalcino
Cierpkość Kwasowość
Bogate - Wyraziste
Rodzaj
Spokojne
Pojemność
750 ml
Wytrawność
wytrawne słodkie
Pełnia
lekkie pełne
199,00 zł cena klubowa
179,00 zł Super6
249,00 zł cena regularna
Dostępny

Punktacja DW: 94

Argiano, jedna z najstarszych winnic w Montalcino, o renesansowych korzeniach i ponad 500-letniej historii, prezentuje swoje wyjątkowe Brunello di Montalcino. To wino charakteryzuje się intensywnymi aromatami dżemu z czerwonych owoców, przypraw, słodyczy, runa leśnego i delikatnych nut tostowych. Wspaniale otula podniebienie muskularnym, ciepłym i niezwykle intensywnym łykiem, kończącym się długim i trwałym finiszem.

Brunello di Montalcino z Argiano powstaje z winogron starannie wyselekcjonowanych z 6 różnych działek na terenie posiadłości, gdzie niektóre winorośle sięgają aż roku 1963. Po zbiorach winogrona poddawane są zimnej maceracji przez pięć do sześciu dni. Fermentacja odbywa się w cementowych zbiornikach o kontrolowanej temperaturze przy użyciu dzikich drożdży. Maceracja w kontakcie ze skórą trwa od 18 do 21 dni. Następnie, po zakończonej konwersji malolaktycznej, nowe wino dojrzewa przez 42 miesiące w beczkach o pojemności 1000, 2000 i 3000 litrów.

Brunello di Montalcino z Argiano jest gotowe do spożycia od momentu wprowadzenia na rynek, ale posiada potencjał dojrzewania nawet do 10 lat, zależnie od rocznika. To wyjątkowe wino emanuje historią, tradycją i troską o środowisko, tworząc niezapomnianą podróż przez smakowe bogactwo Montalcino.

Szczegóły

Kolor
Wino czerwone
Kraj
Włochy
Region
Toskania
Szczep(y)
Sangiovese
Apelacja
DOCG Brunello di Montalcino
Wytrawność
Cierpkość Kwasowość
Bogate - Wyraziste
Rodzaj
Spokojne
Pojemność
750 ml
Danie
Komentarze
System RabatBack!
System RabatBack!

Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.

Oszczędność
Oszczędność

W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.

Klub dobrewina.pl
Klub dobrewina.pl

Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.

Masz pytanie?
Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami, a na pewno Ci pomożemy.

+48 664 159 023

sklep@dobrewina.pl