Wina włoskie

Poczuj smak i atmosferę włoskiej dolce vita w każdym kieliszku naszych wyjątkowych win. Nasze wina włoskie to połączenie tradycji, pasji i doskonałości, które sprawią, że każda chwila degustacji stanie się niezapomniana. W naszej ofercie znajdziesz najlepsze wina z Włoch, zarówno białe, jak i czerwone. Odkryj dobre włoskie wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie.

Filtruj według

Cena
16 239
Kolor
więcej... mniej
Wytrawność
więcej... mniej
Kraj
więcej... mniej
Region
więcej... mniej
Szczep(y)
więcej... mniej
Apelacja
więcej... mniej
Danie
więcej... mniej
Filter

Najnowsze posty

Bio 3 Passo Rosso 0,75 L

Okazja miesiąca!
Bio 3 Passo Rosso 0,75 L
Szybki podgląd
Włochy Włochy Puglia Vino Rosso d'Italia 14%
Wołowina Sery Dania Śródziemnomorskie Dania wegetariańskie
winoweganskie
Punktacja DW: 91
64,90 zł
cena regularna
39,90 zł
cena promocyjna
44,90 zł
Super6
Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 44,90 zł

Bio 3 Passo Bianco 0,75 L

Okazja miesiąca!
Bio 3 Passo Bianco 0,75 L
Szybki podgląd
Włochy Włochy 13%
Samo w sobie Ryby Aperitif Drób Owoce morza Przystawki
winoweganskie
Punktacja DW: 90
64,90 zł
cena regularna
39,90 zł
cena promocyjna
44,90 zł
Super6
Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 44,90 zł

Baccolo Bianco Puglia IGT 0,75 L

Okazja miesiąca!
Baccolo Bianco Puglia IGT...
Szybki podgląd
Włochy Włochy Puglia Indicazione Geografica Tipica 13%
Aperitif Dania wegetariańskie Drób Przystawki Samo w sobie
Punktacja DW: 87
46,90 zł
cena regularna
29,90 zł
cena promocyjna
29,90 zł
Super6
Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 29,90 zł

Frizzante 10° Rose 0,75 L

Frizzante 10° Rose 0,75 L
Szybki podgląd
Włochy Włochy 10
Aperitif Dania wegetariańskie Przystawki Samo w sobie
Punktacja DW: 86
34,90 zł
cena regularna
29,90 zł
cena klubowa
26,90 zł
Super6

Campari Bitter 25% 0,7 L

Campari Bitter 25% 0,7 L
Szybki podgląd
Włochy Włochy
Aperitif
99,90 zł
cena regularna
89,90 zł
cena klubowa
79,90 zł
Super6

Wina włoskie - najważniejsze regiony winiarskie we Włoszech oraz odmiany winogron

Piemont – królestwo Nebbiolo i Barbera

Dobre wina włoskie znajdziemy w regionie Piemont, położonym na północnym zachodzie Włoch. Region ten słynie z eleganckich, pełnych ciała win czerwonych. Gwiazdą regionu jest Nebbiolo, odmiana winogron, z której powstają legendarne wina Barolo i Barbaresco. Zazwyczaj są to drogie wina włoskie, które oferujemy w wyjątkowo korzystnych cenach. Te wina z apelacji DOCG charakteryzują się intensywnymi aromatami wiśni, truskawek, róż, a także nutami przypraw i starzonego drewna.

Oprócz Nebbiolo, w Piemoncie uprawia się również:

  • Barbera - daje wina o średniej mocy, z wyraźną kwasowością i owocowym aromatem,
  • Cortese i Arneis - popularne białe odmiany w regionie, produkuje wina o kwiatowych i owocowych aromatach.

Veneto – dom Prosecco i Pinot Grigio oraz Valpolicella i Amarone

Veneto, region na północnym wschodzie Włoch, jest znany przede wszystkim z musującego Prosecco. Jednak region ten oferuje inne dobre włoskie wina.

  • Prosecco DOC - lekkie, włoskie wina musujące o owocowych aromatach, najczęściej produkowane z szczepu Glera,
  • Valpolicella - czerwone wino o różnym stopniu słodyczy, w zależności od metody produkcji. Amarone, najbardziej znane wino z Valpolicelli, powstaje z podsuszonych winogron - tak jak częściowo w Ripassso oraz Ripasso Superiore. Głównie stosowane winorośla to Corvina, Rondinella i Molinara,
  • Soave - białe wino o świeżym, owocowym smaku, produkowane głównie z odmiany Garganega.

Toskania – serce włoskiego wina

Tosjania, położona w centralnej części Włoch, jest jednym z najbardziej znanych regionów winiarskich na świecie z długą tradycją. Mimo wysokiej kwasowości i wyraźnych garbników win z Toskanii, są one bardzo cenione dzięki dojrzałości i równowadze. Najważniejsze toskańśkie szczepy to:

  • Sangiovese - podstawowa odmiana winogron w Toskanii, z której powstają apelacje Chianti, Chianti Classico, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano (wszystko to prestiżowa apelacja DOCG). Te wina charakteryzują się wiśniowymi aromatami, taninami i elegancją. Szczególnie ciekawą propozycją jest wino Bianco di Sangiovese,
  • Merlot - często mieszany z Sangiovese, dodaje winom miękkości i owocowości,
  • Cabernet Sauvignon - szczepy uprawiane w niektórych częściach Toskanii. Dzięki nim powstają wina o pełnym ciele i intensywnych aromatach.

Sycylia – wyspa słońca i wina

Sycylia, największa wyspa na Morzu Śródziemnym, oferuje różnorodne wina dzięki zróżnicowanym warunkom klimatycznym i glebowym:

  • Nero d’Avola - włoskie wina czerwone wytrawne o pełnym ciele, intensywnych aromatach owoców ciemnych i przypraw,
  • Grillo - białe wino o świeżym, owocowym smaku, podobne do Viognier - zaskakująco ciekawy trunek,
  • Frappato - z tego szczepu powstają wina lekkie, czerwone wina o niskiej zawartości alkoholu i delikatnych taninach.

Puglia – kraina Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia oraz wina z Manduria

Apulia po włosku Puglia, położona na południowym wschodzie Włoch, słynie z gorącego klimatu i słonecznych win:

  • Primitivo - najpopularniejsze wina włoskie w Polsce. Czerwone wino o pełnym ciele, intensywnych aromatach owoców dojrzałych i przypraw.
  • Negroamaro - wytrawne czerwone wino o średniej mocy, z wyraźną kwasowością i owocowym aromatem. Wino stołowe które zaskakuje.

Wina Appassimento - modne wina nie tylko w Polsce

Metoda Appassimento to tradycyjny włoski sposób produkcji wina, polegający na suszeniu winogron przed fermentacją. Dzięki temu procesowi wina Appassimento z Włoch zyskują większą koncentrację cukrów, aromatów i bardziej intensywny smak półwytrawny i nieraz półsłodki. Choć metoda ta jest stosowana w kilku regionach Włoch, każdy z nich wprowadza do tej kategorii swoje unikalne niuanse.

  • Veneto - tutaj metoda appassimento jest najbardziej znana z produkcji Amarone della Valpolicella oraz Ripasso. Winogrona, głównie Corvina, Rondinella i Molinara, są suszone na matach przez kilka miesięcy, co prowadzi do znaczącego skoncentrowania soków,
  • Toskania - w Toskanii wino produkowane metodą appassimento jest rzadziej stosowane niż w Veneto, ale niektóre winiarnie produkują wina słodkie lub o podwyższonej zawartości alkoholu właśnie tą metodą. Często używa się odmian Sangiovese i zazwyczaj nazywa się go Governo all'uso Toscano,
  • Apulia - w Apulii appassimento jest stosowane do produkcji win słodszych z odmian takich jak Primitivo oraz negroamaro. Winogrona są suszone na słońcu lub w specjalnych pomieszczeniach, co nadaje winom intensywne aromaty suszonych owoców i przypraw.
  • Piemont - w Piemoncie metoda appassimento jest stosowana rzadziej niż w innych regionach, ale niektóre winiarnie eksperymentują z tą techniką, zwłaszcza w przypadku słodszych win, szczególnie opartych o szczep Barbera.

Każdy z wymienionych regionów ma swój unikalny charakter i oferuje szeroką gamę win. Od eleganckich Barolo z Piemontu, przez musujące Prosecco z Veneto, po pełne ciała wina z Primitivo z Puglii. Włoskie wino to niekończąca się przygoda dla podniebienia!

Wina z Włoch dostępne w naszym sklepie internetowym

Chcesz dowiedzieć się więcej o konkretnym winie lub regionie? Zapytaj, a z przyjemnością udzielę Ci bardziej szczegółowych informacji. Sprawdź nasz wyjątkowy sklep internetowy z włoskimi winami. Wysyłka w 24h!

System RabatBack!
System RabatBack!

Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.

Oszczędność
Oszczędność

W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.

Klub dobrewina.pl
Klub dobrewina.pl

Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.

Masz pytanie?
Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami, a na pewno Ci pomożemy.

+48 664 159 023

sklep@dobrewina.pl

Zarządzaj plikami cookies