Wina włoskie

Poczuj smak i atmosferę włoskiej dolce vita w każdym kieliszku naszych wyjątkowych win. Nasze wina włoskie to połączenie tradycji, pasji i doskonałości, które sprawią, że każda chwila degustacji stanie się niezapomniana. W naszej ofercie znajdziesz najlepsze wina z Włoch, zarówno białe, jak i czerwone. Odkryj dobre włoskie wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie.

Filtruj według

Cena
16 199
Kolor
więcej... mniej
Wytrawność
więcej... mniej
Kraj
więcej... mniej
Region
więcej... mniej
Szczep(y)
więcej... mniej
Apelacja
więcej... mniej
Danie
więcej... mniej
Filter

Najnowsze posty

Baccolo Rosso Veneto IGT 0,75 L

Baccolo Rosso Veneto IGT...
Szybki podgląd
Włochy Włochy Veneto Indicazione Geografica Tipica 13,5%
Wołowina Sery Baranina Wieprzowina Dziczyzna
Punktacja DW: 88
46,90 zł
cena regularna
34,90 zł
cena klubowa
29,90 zł
Super6

Baccolo Bianco Puglia IGT 0,75 L

Baccolo Bianco Puglia IGT...
Szybki podgląd
Włochy Włochy Puglia Indicazione Geografica Tipica 13%
Aperitif Dania wegetariańskie Drób Przystawki Samo w sobie
Punktacja DW: 87
46,90 zł
cena regularna
34,90 zł
cena klubowa
29,90 zł
Super6

Frizzante 10° Rose 0,75 L

Okazja miesiąca!
Frizzante 10° Rose 0,75 L
Szybki podgląd
Włochy Włochy 10
Aperitif Dania wegetariańskie Przystawki Samo w sobie
Punktacja DW: 86
34,90 zł
cena regularna
24,90 zł
cena promocyjna
26,90 zł
Super6
Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 26,90 zł

Campari Bitter 25% 0,7 L

Campari Bitter 25% 0,7 L
Szybki podgląd
Włochy Włochy 25%
Aperitif
109,00 zł
cena regularna
99,90 zł
cena klubowa
89,90 zł
Super6

Wina włoskie - najważniejsze regiony winiarskie we Włoszech oraz odmiany winogron

Piemont – królestwo Nebbiolo i Barbera

Dobre wina włoskie znajdziemy w regionie Piemont, położonym na północnym zachodzie Włoch. Region ten słynie z eleganckich, pełnych ciała win czerwonych. Gwiazdą regionu jest Nebbiolo, odmiana winogron, z której powstają legendarne wina Barolo i Barbaresco. Zazwyczaj są to drogie wina włoskie, które oferujemy w wyjątkowo korzystnych cenach. Te wina z apelacji DOCG charakteryzują się intensywnymi aromatami wiśni, truskawek, róż, a także nutami przypraw i starzonego drewna.

Oprócz Nebbiolo, w Piemoncie uprawia się również:

  • Barbera - daje wina o średniej mocy, z wyraźną kwasowością i owocowym aromatem,
  • Cortese i Arneis - popularne białe odmiany w regionie, produkuje wina o kwiatowych i owocowych aromatach.

Veneto – dom Prosecco i Pinot Grigio oraz Valpolicella i Amarone

Veneto, region na północnym wschodzie Włoch, jest znany przede wszystkim z musującego Prosecco. Jednak region ten oferuje inne dobre włoskie wina.

  • Prosecco DOC - lekkie, włoskie wina musujące o owocowych aromatach, najczęściej produkowane z szczepu Glera,
  • Valpolicella - czerwone wino o różnym stopniu słodyczy, w zależności od metody produkcji. Amarone, najbardziej znane wino z Valpolicelli, powstaje z podsuszonych winogron - tak jak częściowo w Ripassso oraz Ripasso Superiore. Głównie stosowane winorośla to Corvina, Rondinella i Molinara,
  • Soave - białe wino o świeżym, owocowym smaku, produkowane głównie z odmiany Garganega.

Toskania – serce włoskiego wina

Tosjania, położona w centralnej części Włoch, jest jednym z najbardziej znanych regionów winiarskich na świecie z długą tradycją. Mimo wysokiej kwasowości i wyraźnych garbników win z Toskanii, są one bardzo cenione dzięki dojrzałości i równowadze. Najważniejsze toskańśkie szczepy to:

  • Sangiovese - podstawowa odmiana winogron w Toskanii, z której powstają apelacje Chianti, Chianti Classico, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano (wszystko to prestiżowa apelacja DOCG). Te wina charakteryzują się wiśniowymi aromatami, taninami i elegancją. Szczególnie ciekawą propozycją jest wino Bianco di Sangiovese,
  • Merlot - często mieszany z Sangiovese, dodaje winom miękkości i owocowości,
  • Cabernet Sauvignon - szczepy uprawiane w niektórych częściach Toskanii. Dzięki nim powstają wina o pełnym ciele i intensywnych aromatach.

Sycylia – wyspa słońca i wina

Sycylia, największa wyspa na Morzu Śródziemnym, oferuje różnorodne wina dzięki zróżnicowanym warunkom klimatycznym i glebowym:

  • Nero d’Avola - włoskie wina czerwone wytrawne o pełnym ciele, intensywnych aromatach owoców ciemnych i przypraw,
  • Grillo - białe wino o świeżym, owocowym smaku, podobne do Viognier - zaskakująco ciekawy trunek,
  • Frappato - z tego szczepu powstają wina lekkie, czerwone wina o niskiej zawartości alkoholu i delikatnych taninach.

Puglia – kraina Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia oraz wina z Manduria

Apulia po włosku Puglia, położona na południowym wschodzie Włoch, słynie z gorącego klimatu i słonecznych win:

  • Primitivo - najpopularniejsze wina włoskie w Polsce. Czerwone wino o pełnym ciele, intensywnych aromatach owoców dojrzałych i przypraw.
  • Negroamaro - wytrawne czerwone wino o średniej mocy, z wyraźną kwasowością i owocowym aromatem. Wino stołowe które zaskakuje.

Wina Appassimento - modne wina nie tylko w Polsce

Metoda Appassimento to tradycyjny włoski sposób produkcji wina, polegający na suszeniu winogron przed fermentacją. Dzięki temu procesowi wina Appassimento z Włoch zyskują większą koncentrację cukrów, aromatów i bardziej intensywny smak półwytrawny i nieraz półsłodki. Choć metoda ta jest stosowana w kilku regionach Włoch, każdy z nich wprowadza do tej kategorii swoje unikalne niuanse.

  • Veneto - tutaj metoda appassimento jest najbardziej znana z produkcji Amarone della Valpolicella oraz Ripasso. Winogrona, głównie Corvina, Rondinella i Molinara, są suszone na matach przez kilka miesięcy, co prowadzi do znaczącego skoncentrowania soków,
  • Toskania - w Toskanii wino produkowane metodą appassimento jest rzadziej stosowane niż w Veneto, ale niektóre winiarnie produkują wina słodkie lub o podwyższonej zawartości alkoholu właśnie tą metodą. Często używa się odmian Sangiovese i zazwyczaj nazywa się go Governo all'uso Toscano,
  • Apulia - w Apulii appassimento jest stosowane do produkcji win słodszych z odmian takich jak Primitivo oraz negroamaro. Winogrona są suszone na słońcu lub w specjalnych pomieszczeniach, co nadaje winom intensywne aromaty suszonych owoców i przypraw.
  • Piemont - w Piemoncie metoda appassimento jest stosowana rzadziej niż w innych regionach, ale niektóre winiarnie eksperymentują z tą techniką, zwłaszcza w przypadku słodszych win, szczególnie opartych o szczep Barbera.

Każdy z wymienionych regionów ma swój unikalny charakter i oferuje szeroką gamę win. Od eleganckich Barolo z Piemontu, przez musujące Prosecco z Veneto, po pełne ciała wina z Primitivo z Puglii. Włoskie wino to niekończąca się przygoda dla podniebienia!

Wina z Włoch dostępne w naszym sklepie internetowym

Chcesz dowiedzieć się więcej o konkretnym winie lub regionie? Zapytaj, a z przyjemnością udzielę Ci bardziej szczegółowych informacji. Sprawdź nasz wyjątkowy sklep internetowy z włoskimi winami. Wysyłka w 24h!

System RabatBack!
System RabatBack!

Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.

Oszczędność
Oszczędność

W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.

Klub dobrewina.pl
Klub dobrewina.pl

Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.

Masz pytanie?
Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami, a na pewno Ci pomożemy.

+48 664 159 023

sklep@dobrewina.pl

Zarządzaj plikami cookies