Sommelier to profesjonalista zajmujący się winami. Odgrywa kluczową rolę w branży gastronomicznej i hotelarskiej....
Wina włoskie
Poczuj smak i atmosferę włoskiej dolce vita w każdym kieliszku naszych wyjątkowych win. Nasze wina włoskie to połączenie tradycji, pasji i doskonałości, które sprawią, że każda chwila degustacji stanie się niezapomniana. W naszej ofercie znajdziesz najlepsze wina z Włoch, zarówno białe, jak i czerwone. Odkryj dobre włoskie wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie.
Kategorie bloga
Wyszukaj na blogu
Zarchiwizowane posty
Wino czerwone Via Mare Sangiovese-Primitivo Puglia IGT...
Wino białe Via Mare Trebbiano-Pinot Grigio Puglia IGT...
Baccolo Rosso Veneto IGT 0,75 L
Wino czerwone Amarone della Valpolicella Centenero DOCG...
Wino musujące Cielo Spumante Cuvee Privee Extra Dry...
Prosecco Spumante Brut Cielo DOC 0,75 L






Wino białe Bio 3 Passo Bianco włoskie wytrawne 0,75 L









Wino różowe Cielo Pinot Grigio Blush delle Venezie DOC...
Baccolo Bianco Puglia IGT 0,75 L
Frizzante 10° Rose 0,75 L






Barbera Piemonte Cascina Radice DOC 0,75 L





Barbera Piemonte Attimi di Barbera DOC 0
Primitivo di Manduria Pacato DOP 0,75 L
Primitivo Merlot Quatro Venti 4/20 Puglia IGP 0,75 L





Wino czerwone Primitivo Otto Nodi Puglia IGP włoskie...
Wino czerwone Nero di Troia Otto Nodi Puglia IGP włoskie...
La Pruina Tenuta Ilmo Primitivo di Manduria 0,75 L
Sikulo Rosso Tre Colonne Terre Siciliane IGP 0,75 L





Sikulo Bianco Tre Colonne Terre Siciliane IGP 0,75 L
Barbanera Gigino 80 IGT Rosso Toscana 0,75L
Barbanera Gigino Grande 80 IGT Rosso Toscana 0,75L
Barbanera Gigino 80 IGT Bianco Toscana 0,75L
Barbanera Campopietro Sangiovese vinificato in Bianco...
Via Mare Garganega-Chardonnay Veneto IGT 0,75 L






Grappa Pircher Superiore Original 38% 0,5 L
Aperol Barbieri Aperitif 11% 0,7 L
Campari Bitter 25% 0,7 L
Wino czerwone Ca del Moro Fantello Montepulciano...
Negroamaro Otto Nodi Salento IGP 0,75 L
Wina włoskie - najważniejsze regiony winiarskie we Włoszech oraz odmiany winogron
Piemont – królestwo Nebbiolo i Barbera
Dobre wina włoskie znajdziemy w regionie Piemont, położonym na północnym zachodzie Włoch. Region ten słynie z eleganckich, pełnych ciała win czerwonych. Gwiazdą regionu jest Nebbiolo, odmiana winogron, z której powstają legendarne wina Barolo i Barbaresco. Zazwyczaj są to drogie wina włoskie, które oferujemy w wyjątkowo korzystnych cenach. Te wina z apelacji DOCG charakteryzują się intensywnymi aromatami wiśni, truskawek, róż, a także nutami przypraw i starzonego drewna.
Oprócz Nebbiolo, w Piemoncie uprawia się również:
- Barbera - daje wina o średniej mocy, z wyraźną kwasowością i owocowym aromatem,
- Cortese i Arneis - popularne białe odmiany w regionie, produkuje wina o kwiatowych i owocowych aromatach.
Veneto – dom Prosecco i Pinot Grigio oraz Valpolicella i Amarone
Veneto, region na północnym wschodzie Włoch, jest znany przede wszystkim z musującego Prosecco. Jednak region ten oferuje inne dobre włoskie wina.
- Prosecco DOC - lekkie, włoskie wina musujące o owocowych aromatach, najczęściej produkowane z szczepu Glera,
- Valpolicella - czerwone wino o różnym stopniu słodyczy, w zależności od metody produkcji. Amarone, najbardziej znane wino z Valpolicelli, powstaje z podsuszonych winogron - tak jak częściowo w Ripassso oraz Ripasso Superiore. Głównie stosowane winorośla to Corvina, Rondinella i Molinara,
- Soave - białe wino o świeżym, owocowym smaku, produkowane głównie z odmiany Garganega.
Toskania – serce włoskiego wina
Tosjania, położona w centralnej części Włoch, jest jednym z najbardziej znanych regionów winiarskich na świecie z długą tradycją. Mimo wysokiej kwasowości i wyraźnych garbników win z Toskanii, są one bardzo cenione dzięki dojrzałości i równowadze. Najważniejsze toskańśkie szczepy to:
- Sangiovese - podstawowa odmiana winogron w Toskanii, z której powstają apelacje Chianti, Chianti Classico, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano (wszystko to prestiżowa apelacja DOCG). Te wina charakteryzują się wiśniowymi aromatami, taninami i elegancją. Szczególnie ciekawą propozycją jest wino Bianco di Sangiovese,
- Merlot - często mieszany z Sangiovese, dodaje winom miękkości i owocowości,
- Cabernet Sauvignon - szczepy uprawiane w niektórych częściach Toskanii. Dzięki nim powstają wina o pełnym ciele i intensywnych aromatach.
Sycylia – wyspa słońca i wina
Sycylia, największa wyspa na Morzu Śródziemnym, oferuje różnorodne wina dzięki zróżnicowanym warunkom klimatycznym i glebowym:
- Nero d’Avola - włoskie wina czerwone wytrawne o pełnym ciele, intensywnych aromatach owoców ciemnych i przypraw,
- Grillo - białe wino o świeżym, owocowym smaku, podobne do Viognier - zaskakująco ciekawy trunek,
- Frappato - z tego szczepu powstają wina lekkie, czerwone wina o niskiej zawartości alkoholu i delikatnych taninach.
Puglia – kraina Primitivo, Negroamaro, Nero di Troia oraz wina z Manduria
Apulia po włosku Puglia, położona na południowym wschodzie Włoch, słynie z gorącego klimatu i słonecznych win:
- Primitivo - najpopularniejsze wina włoskie w Polsce. Czerwone wino o pełnym ciele, intensywnych aromatach owoców dojrzałych i przypraw.
- Negroamaro - wytrawne czerwone wino o średniej mocy, z wyraźną kwasowością i owocowym aromatem. Wino stołowe które zaskakuje.
Wina Appassimento - modne wina nie tylko w Polsce
Metoda Appassimento to tradycyjny włoski sposób produkcji wina, polegający na suszeniu winogron przed fermentacją. Dzięki temu procesowi wina Appassimento z Włoch zyskują większą koncentrację cukrów, aromatów i bardziej intensywny smak półwytrawny i nieraz półsłodki. Choć metoda ta jest stosowana w kilku regionach Włoch, każdy z nich wprowadza do tej kategorii swoje unikalne niuanse.
- Veneto - tutaj metoda appassimento jest najbardziej znana z produkcji Amarone della Valpolicella oraz Ripasso. Winogrona, głównie Corvina, Rondinella i Molinara, są suszone na matach przez kilka miesięcy, co prowadzi do znaczącego skoncentrowania soków,
- Toskania - w Toskanii wino produkowane metodą appassimento jest rzadziej stosowane niż w Veneto, ale niektóre winiarnie produkują wina słodkie lub o podwyższonej zawartości alkoholu właśnie tą metodą. Często używa się odmian Sangiovese i zazwyczaj nazywa się go Governo all'uso Toscano,
- Apulia - w Apulii appassimento jest stosowane do produkcji win słodszych z odmian takich jak Primitivo oraz negroamaro. Winogrona są suszone na słońcu lub w specjalnych pomieszczeniach, co nadaje winom intensywne aromaty suszonych owoców i przypraw.
- Piemont - w Piemoncie metoda appassimento jest stosowana rzadziej niż w innych regionach, ale niektóre winiarnie eksperymentują z tą techniką, zwłaszcza w przypadku słodszych win, szczególnie opartych o szczep Barbera.
Każdy z wymienionych regionów ma swój unikalny charakter i oferuje szeroką gamę win. Od eleganckich Barolo z Piemontu, przez musujące Prosecco z Veneto, po pełne ciała wina z Primitivo z Puglii. Włoskie wino to niekończąca się przygoda dla podniebienia!
Wina z Włoch dostępne w naszym sklepie internetowym
Chcesz dowiedzieć się więcej o konkretnym winie lub regionie? Zapytaj, a z przyjemnością udzielę Ci bardziej szczegółowych informacji. Sprawdź nasz wyjątkowy sklep internetowy z włoskimi winami. Wysyłka w 24h!

Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.

W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.

Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.