Wytrawność wina
Wytrawność wina to jeden z kluczowych parametrów określających jego smakowy profil. Odnosi się do stopnia słodyczy lub jej braku w winie. Wina wytrawne charakteryzują się niską zawartością cukru resztkowego, co sprawia, że są one bardziej suche niż słodkie. Stopień wytrawności może być różny w zależności od odmiany winogron, regionu uprawy oraz procesu produkcji.
La Marina Gros Manseng IGP 0,75 L
La Marina Ugni Blanc-Colombard IGP 0,75 L
Sensas Cabernet Syrah IGP 0,75 L
Pavillon DES 3 Arches Chardonnay 0,75 L
Bio Pinoso Cepa 50 DOP Alicante 0,75 L
Pinoso Vergel Rosado Bio DOP Alicante 0,75 L
Origines Italicae Appassimento Puglia Piccini IGT 0,75 L
Diapiro Roble DOP Alicante 0,75 L
Bio 3 Passo Rosso 0,75 L
The Very Cautious One Gewurztraminer-Riesling 0% 0,75 L
The Very Cautious One Shiraz 0% 0,75 L
Cava Soler Jove Semi Seco 0,75 L
Cava Soler Jove Brut 0,75 L
Sherry Piconera Amontillado DO Jerez 0,75 L
Willowglen Gewurztraminer Riesling 0,75 L
Vinho Verde Holly Blue DOC 0,75 L
Sherry Piconera Fino DO Jerez 0,75 L
Sherry Piconera Cream DO Jerez 0,75 L
Calusari Sauvignon Blanc 0,75 L
Calusari Chardonnay 0,75 L
Calusari Pinot Grigio 0,75 L
Cava Maset Brut Nature Reserva 0,75 L
Barone Montalto Passivento Bianco Terre Siciliane IGT 0,75 L
Via Mare Sangiovese-Primitivo Puglia IGT 0,75 L
Via Mare Trebbiano-Pinot Grigio Puglia IGT 0,75 L
Ripasso Valpolicella Centenero DOC 0,75 L
Baccolo Rosso Veneto IGT 0,75 L
Amarone della Valpolicella Centenero DOCG 0,75 L
Cielo Spumante Cuvee Privee Extra Dry 0,75 L
Opis strony
Zarówno białe wino wytrawne, jak i czerwone wina wytrawne bez wątpienia należą do klasyki tego napoju i wywodzą się z długowiecznych regionalnych tradycji, starannie hodowanych szczepów winogron i kultywowanych przez lata metod fermentacji. Przodują wśród nich wytrawne wino francuskie, ale do najbardziej cenionych należą również włoskie, hiszpańskie, portugalskie, a ostatnio także kalifornijskie, południowoafrykańskie, australijskie, nowozelandzkie, chilijskie. Podaje się je do różnych potraw, białe do lżejszych, czerwone do ciężkich dań mięsnych. Ich bogaty bukiet, zrównoważona kwasowość oraz charakterystyczne nuty smakowe sprawiają, że są niezwykle popularne wśród miłośników wina na całym świecie. Oba rodzaje wina doskonale komponują się również z wieloma rodzajami serów oraz potrawami z ryb i owoców morza.
Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.
W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.
Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.