Amarone Classico DOCG Ca´ La Bionda Eco 0,75 L
Ca' La Bionda położony jest na terenie Marano di Valpolicella, w sercu historycznie klasycznej strefy Valpolicella. Winiarnia została założona w 1902 roku przez Pietro Castellaniego, a jej certyfikowanymi organicznie winnicami o powierzchni 29 hektarów zarządza obecnie czwarte pokolenie. Ta mieszanka 70% Corvina, 20% Corvinone i 10% Rondinella i Molinara jest posadzona w bardzo skalistym wapieniu gliniastym na wysokości 200 m. Najlepsze i najluźniejsze grona umieszcza się na stojakach do suszenia trzciny w celu suszenia/podniesienia winogron. Ten okres suszenia trwa od zbioru do końca stycznia lub początku lutego. W tym okresie winogrona tracą około 40% swojej masy w wodzie, dzięki czemu gotowe wino ma niezwykłą koncentrację. Ten Amarone był fermentowany w stali nierdzewnej przed 36 miesiącami w beczkach o pojemności 3000 litrów. Dojrzałość i koncentracja spotykają się z jasną świeżością, przeciwstawiając się zużytej skórze, malinie, wiśniom i zakurzonym kamieniom zakrywającym podniebienie. Garbniki są ciągnące się, nadając temu winu podniesiony, przyprawiony finisz. Jest tu dużo naturalnej świeżości, dzięki czemu 16% jest znacznie lżejsze.
- Kolor
- Wino czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Veneto
- Szczep(y)
- Corvina
Corvinone
Molinara
Rondinella - Apelacja
- DOCG Amarone della Valpolicella
- Cierpkość Kwasowość
- Soczyste - Dojrzałe
- Rodzaj
- Spokojne
- Pojemność
- 750 ml
- Zawartość alkoholu
- 16%
Ca' La Bionda położony jest na terenie Marano di Valpolicella, w sercu historycznie klasycznej strefy Valpolicella. Winiarnia została założona w 1902 roku przez Pietro Castellaniego, a jej certyfikowanymi organicznie winnicami o powierzchni 29 hektarów zarządza obecnie czwarte pokolenie. Ta mieszanka 70% Corvina, 20% Corvinone i 10% Rondinella i Molinara jest posadzona w bardzo skalistym wapieniu gliniastym na wysokości 200 m. Najlepsze i najluźniejsze grona umieszcza się na stojakach do suszenia trzciny w celu suszenia/podniesienia winogron. Ten okres suszenia trwa od zbioru do końca stycznia lub początku lutego. W tym okresie winogrona tracą około 40% swojej masy w wodzie, dzięki czemu gotowe wino ma niezwykłą koncentrację. Ten Amarone był fermentowany w stali nierdzewnej przed 36 miesiącami w beczkach o pojemności 3000 litrów. Dojrzałość i koncentracja spotykają się z jasną świeżością, przeciwstawiając się zużytej skórze, malinie, wiśniom i zakurzonym kamieniom zakrywającym podniebienie. Garbniki są ciągnące się, nadając temu winu podniesiony, przyprawiony finisz. Jest tu dużo naturalnej świeżości, dzięki czemu 16% jest znacznie lżejsze.
Szczegóły
Popularne produkty
Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.
W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.
Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.