Pruszków - Promyka 42
Pon. - nieczynne
Wt. - Pt. - 14:00 - 20:00
Sb. - 11:00-14:00
Nd. - nieczynne
"Ciało" wina "Ciało" wina nie jest pojęciem fizycznym czy chemicznym, lecz kategorią stylu danego wina, o którym można powiedzieć, że jest albo lekkie, albo ciężkie, albo gdzieś po środku. To, jakie wino ma "ciało" jest kombinacją słodyczy, kwasowości, tanin i alkoholu. Wina lżejsze to wina, które mają: większą kwasowość niższą zawartość alkoholu mniej tanin mniej słodyczy Wina cieższe to wina, które mają: mniejszą kwasowość wyższą zawartość alkoholu więcej tanin więcej słodyczy Alkohol w winie Alkohol w winie powstaje w wyniku działania drożdży przerabiających zawarty w moszczu winnym cukier na etanol. Alkohol może być również dodany do wina tworząc tzw. wina wzmacniane jak np. porto. Alkohol odgrywa istotną role z punktu widzenia aromatu wina, unosząc go z powierzchni wina w kieliszku do nosa. Alkohol dodaje do wina również lepkości i ciała. Alkohol odczuwamy w tylnej cześci gardła jako uczucie palenia lub gorąca. A "Hot" wine Poziom alkoholu jest często opisywany jako temperatura odczuwalna w gardle. Im wyższy poziom alkoholu, tym odczuwana w gardle tenperayura wydaje się wyższa. Tak więc wino o wysokiej zawartości alkoholu to "Hot wine".