Wina musujące Cava

Hiszpańskie wina musujace Cava stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnego szampana. W naszej ofercie znajdziesz białe wina Cava - półwytrawne oraz wytrawne. Wina musujące Cava z naszej oferty wywodzą się ze szczepów Macabeu, Parellada i Xarel-lo, z hiszpańskich regionów - Extremadura i Katalonia. Szampany Cava (jak niekiedy są też nazywane), świetnie pasują do apertifów, owoców morza, przystawek, ryb oraz samo w sobie.

Filtruj według

Cena
39 40
Kolor
więcej... mniej
Wytrawność
więcej... mniej
Kraj
więcej... mniej
Region
więcej... mniej
Szczep(y)
więcej... mniej
Apelacja
więcej... mniej
Danie
więcej... mniej
Zawartość alkoholu
115 115
Filter

Cava – hiszpańskie wina musujące z tradycją

Cava to wyjątkowa kategoria hiszpańskich win musujących, które powstają głównie w regionie Katalonii, a szczególnie w okolicach Penedés i Barcelony. Hiszpańska Cava produkowana jest metodą tradycyjną, czyli tą samą, którą stosuje się przy wytwarzaniu szampana. Druga fermentacja zachodzi bezpośrednio w butelce, co nadaje winu delikatne, trwałe bąbelki i charakterystyczny mus. Wino musujące Cava jest objęte chronioną nazwą pochodzenia (DOP), a na każdej butelce znajdziemy oznaczenie regionu produkcji.

Do produkcji cavy wykorzystuje się przede wszystkim lokalne szczepy winogron: Macabeo, Parellada i Xarel-lo, które odpowiadają za świeżość, strukturę i aromatyczność trunku. W przypadku cavy różowej (rosado) stosuje się także odmiany takie jak Garnacha, Monastrell czy Pinot Noir. Hiszpańskie wina musujące z tej kategorii mogą mieć różne poziomy wytrawności – od bardzo wytrawnej cava brut nature, przez extra brut, brut, extra seco, seco, aż po półwytrawne i słodkie odmiany.

Czym Cava różni się od szampana? Smak, aromat i szczepy

Choć cava i szampan powstają w podobny sposób, hiszpańska cava różni się od szampana przede wszystkim używanymi szczepami winogron oraz terroir. Szampan produkowany jest wyłącznie w Szampanii z odmian ChardonnayPinot Noir i Pinot Meunier, natomiast Cava opiera się na hiszpańskich szczepach, co wpływa na jej smak i aromat. Cava często wyróżnia się świeżością, owocowym charakterem, nutami cytrusów, jabłek, białych kwiatów, a czasem także brioche i migdałów. Wersje brut i extra brut są szczególnie cenione za zbalansowaną kwasowość i lekkość, doskonale sprawdzając się jako aperitif lub dodatek do dań z owocami morza, ryb czy przekąsek.

Cava dojrzewa w butelce minimum 9 miesięcy, podczas gdy szampan wymaga co najmniej 15 miesięcy leżakowania, co również wpływa na różnice w smaku i strukturze bąbelków. Hiszpańskie wina musujące z tej kategorii są doskonałą alternatywą dla szampana – oferują wysoką jakość, bogactwo aromatów i przystępną cenę, zachowując przy tym unikalny, śródziemnomorski charakter.

System RabatBack!
System RabatBack!

Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.

Oszczędność
Oszczędność

W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.

Klub dobrewina.pl
Klub dobrewina.pl

Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.

Masz pytanie?
Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami, a na pewno Ci pomożemy.

+48 664 159 023

sklep@dobrewina.pl

Zarządzaj plikami cookies