Wina ze szczepu Nebbiolo
Odkryj doskonałe włoskie wina ze szczepu Nebbiolo, pochodzące z regionu Piemonte. W naszej ofercie znajdziesz czerwone wina wytrawne Nebbiolo z apelacją DOC Langhe Nebbiolo oraz DOCG Barolo. Wino Nebbiolo świetnie komponuje się z daniami mięsnymi - baraniną, wieprzowiną, wołowiną, drobiem i dziczyzną oraz z daniami kuchni śródziemnomorskiej.
Barolo Ludo Luigi Einaudi 2019
Barolo Serio e Battista Borgogno 2019
Barbaresco Nibbio Radice DOCG 0,75 L
Barolo Marcenasco Ratti 2019 0,75 L
Barolo Bussia Luigi Einaudi 2015 0,75 L
Barolo Arnaldo Rivera Undicicomuni 2019 0,75 L
Barolo Castelletto Vigna Pressenda Conterno Fantino 2016...
Nebbiolo to jeden z najbardziej cenionych włoskich szczepów winorośli, który swoje królestwo znalazł w regionie Piemont. To właśnie tam powstają ikoniczne wina takie jak Barolo i Barbaresco, które są synonimem elegancji i złożoności. Uprawiać Nebbiolo to nie lada wyzwanie, gdyż szczep ten wymaga specyficznego, często klimatycznyego terroir, aby w pełni rozwinąć swój potencjał. Nazwa Nebbiolo pochodzi od włoskiego słowa "nebbia", oznaczającego mgła, która jesienią często spowija wzgórza Piemontu podczas zbiorów. Oprócz Barolo i Barbaresco, inne apelacjas w Piemontie, takie jak Gattinara, również słyną z produkcji wybitnych win z Nebbiolo.
Czerwone wina ze szczepu Nebbiolo charakteryzują się wysoką kwasowośćią i bogatymi, często aromatycznymi profilami. W ich bukiecie odnaleźć można subtelne aromaty róży, fiołków oraz intensywne nuty czerwonych owoców. Wina Nebbiolo mają znakomity potencjał do starzenia, z czasem ujawniając swoją złożoność i głębię. W porównaniu do Cabernet Sauvignon, Nebbiolo oferuje inną paletę aromatów i strukturę tanin, choć oba szczepy potrafią dać mocne i długowieczne wina. W przeciwieństwie do bardziej krągłych i owocowych win z Kalifornia, Nebbiolo z Piemontu zachowuje swoją charakterystyczną elegancję.
Wino Nebbiolo w smaku jest intensywne i złożone, z wyraźnymi taninami, które z wiekiem łagodnieją, ustępując miejsca nutom ziemistym, a nawet mięsnym. Zarówno Barolo, jak i Barbaresco, choć oba powstają z tego samego szczepu nebbiolo w Piemontie, prezentują nieco odmienne style – Barolo jest zazwyczaj bardziej strukturalne i wymaga dłuższego starzenia, podczas gdy Barbaresco jest często bardziej subtelne i aromatycznye w młodości. Warto wiedzieć, że lokalnie, zwłaszcza w Lombardii, nebbiolo bywa nazywane "Chiavennasca". Bez wątpienia, włoskie wina z Nebbiolo z Piemontu, a zwłaszcza Barolo i Barbaresco, należą do najbardziej prestiżowych włoskich win.

Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.

W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.

Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.