Najnowsze posty

Sekrety etykiet winiarskich: Jak stać się ekspertem od win

Jak czytać etykiety wina?

Odkrywanie świata win to jak podróż przez labirynt pełen tajemniczych znaków i symboli. Każdy kraj winiarski ma swoje przepisy, zwyczaje i nieraz niezrozumiałe sposoby opisania tego, co mieści się w butelce. Postaramy się w możliwie jak najkrótszej formie opisać te zagadnienia. Oto kilka podstawowych zasad i prawd. Zacznijmy od oznaczeń.


Zrozumienie oznaczeń wina:

  1. Pochodzenie to klucz - Wino z dokładnie określonym miejscem pochodzenia często gwarantuje lepszą jakość. Szukaj win z nazwami takimi jak Vin de Table czy Vino da Tavola, które z dumą prezentują swoje korzenie.
  2. Precyzja ma znaczenie - Wino ze ściślej określonym miejscem pochodzenia jest zazwyczaj lepsze od wina z szerzej określonym miejscem pochodzenia. Takim przykładem może być wino z małej, renomowanej gminy Margaux zwykle przewyższa te wina z większych regionów, takich jak Bordeaux. To jak porównanie urokliwej boutique do wielkiego centrum handlowego.
  3. Apelacje i denominacje - Systemy klasyfikacji win, np. AOC we Francji czy DOC/DOCG w Italii, nie zawsze są synonimem wyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na regionalne wina, takimi jak francuskie Vin de Pays, hiszpańskie Vino de la Tierra oraz włoskie Indicazione Geografica Tipica (IGT), które coraz częściej zdobywają uznanie koneserów.
  4. Marketing vs. rzeczywistość - Terminy takie jak Grand Vin, Family Selection, Excellent, Reserve Personelle, Private Bin/Cuvee, Special Edition, Gran Vino, Elevee en Chene/Oak Matured mogą brzmieć imponująco, ale nie zawsze mają podstaw prawnych i zwyczajowych i nie są sankcjonowane przez władze kontrolujące jakość. Poszukuj oznaczeń państwowych, takich jak Cru Classe, które są oficjalnie uznane i kontrolowane np. Cru Classe w Bordeaux, Premier Cru/Grand Cru w Burgundii. Inne to np. system Crianza, Reserva i Gran Reserva w Hiszpanii, Classico i Riserva w Włoszech, Qualitaetswein i Praedikat w Niemczech itp.
  5. Numeracja butelek - Liczby na etykietach rzadko kiedy świadczą o jakości wina. Według naszej wiedzy nie ma żadnego regionu na świecie, gdzie numeracja etykiet miałaby jakikolwiek wpływ na wino nalewane do butelek. Jest to zatem najwyżej informacja o ilość butelek butelkowanych w danym roku. Zazwyczaj, gdy na etykietach umieszcza się numer butelki, lecz brakuje informacji o globalnej ilości butelek w danym roczniku.


Porady dla poszukiwaczy winnych pereł

Kupno dobrych win kierując się wyłącznie etykietą, jest nadzwyczaj trudnym zadaniem! Nawet dla znawców tematu nie ma pewnych prawideł, mówiących jak kupić dobre wino. Nie daj się zwieść pięknym etykietom, które mogą kryć w sobie mniej niż obiecują! Bardzo łatwo jest "zostać wrobionym" przez ładnie wyglądające etykiety z nieodpowiednią zawartością.


Wówczas najistotniejsze są dwa elementy:

znać dane wina i ich producenta, bądź mieć godnego zaufania sprzedawcę, który wie co sprzedaje. Możemy wtedy zminimalizować ryzyko natknięcia się na wino nieciekawe lub w nie naszym guście.

Jeżeli nie posiadamy odpowiednio dużej wiedzy o samych producentach lub nie mamy możliwości odwiedzenia swojego zaufanego sprzedawcy, proponuję stosować następujące zasady:


  1. Podpis winiarza – znak jakości - Wino sygnowane przez winiarza to często obietnica wyjątkowego doświadczenia. To ich osobista pieczęć i dowód na to, że produkt jest godny ich nazwiska. Duma ludzka, a szczególnie duma winiarza nie pozwala na podpisanie się pod winem, którego nie uważa za godne swojego imienia.
  2. Ostrożność przy winach rozlewanych poza granicami - Unikaj win rozlewanych w Polsce lub poza krajem produkcji. Niemcy są w tym zakresie potentatem i wiele win z Nowego Świata sprzedawanych w Polsce jest rozlewanych w Niemczech. Wina rozlewane poza krajem produkcji często tracą na jakości. Nie oznacza to, że w Polsce i w Niemczech nie ma uczciwych i dobrych rozlewni wina. Niestety, giną one w natłoku zwykłych oszustów. Szukaj win butelkowanych w miejscu ich pochodzenia, by cieszyć się pełnią smaku.
  3. Starość nie równa się jakości - Unikaj zbyt starych win, chyba że masz pewne rekomendacje. Win czerwonych starszych niż 3 lata, a białych i różowych starszych niż 2 lata. Starsze roczniki kupuj raczej wtedy, gdy konkretne wino zostało polecone przez zaufanego znajomego, w prasie winiarskiej, lub jeżeli wiesz, że wina z danego regionu i rocznika mają wysokie notowania lub wymagają dojrzewania (jak np. wina Bordeaux).
  4. Nowy Świat, nowe smaki - Wina z Nowego Świata w cenie od 29 PLN, butelkowane w kraju produkcji, są zazwyczaj przyjemne, zrównoważone i ciekawe lub nieraz wyjątkowe. Nie oznacza to, że wina z Europy w tej cenie nie są w stanie im dorównać lub nawet je prześcignąć. Tym bardziej, że w Nowym Świecie istnieje mniej starych winnic i zakładów produkujących wina, które posiadają stary sprzęt i staromodne technologie.

Opublikowany w: Wiedza warsztatowa

Zostaw komentarz

System RabatBack!
System RabatBack!

Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.

Oszczędność
Oszczędność

W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.

Klub dobrewina.pl
Klub dobrewina.pl

Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.

Masz pytanie?
Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami, a na pewno Ci pomożemy.

+48 664 159 023

sklep@dobrewina.pl

Zarządzaj plikami cookies