Po środku Doliny Mozeli, miejscu, w którym rzeka wije się malowniczymi zakolami pomiędzy wzgórzami, odwiedziłem...
-
Wina
-
Szczepy
-
Rodzaj
-
Cena
-
Kraj Pokaż wszystko
- Top 10 win - ranking
-
- Wino czerwone Bio 3 Passo Rosso włoskie wytrawne 0,75 L
- Wino białe Via Mare Trebbiano-Pinot Grigio Puglia IGT włoskie wytrawne 0,75 L
- Sikulo Bianco Tre Colonne Terre Siciliane IGP 0,75 L
- Wino czerwone Via Mare Sangiovese-Primitivo Puglia IGT włoskie wytrawne 0,75 L
- Wino białe La Marina Cuvee Oceane IGP francuskie wytrawne 0,75 L
- Wino białe Pavillon Des 3 Arches Chardonnay IGP francuskie wytrawne 0,75 L
- Marlborough Sun Sauvignon Blanc 0,75 L
- Wino czerwone Amarone della Valpolicella Centenero DOCG włoskie półwytrawne 0,75 L
- Baccolo Bianco Puglia IGT 0,75 L
- Sikulo Rosso Tre Colonne Terre Siciliane IGP 0,75 L
-
Promocje
- Wina do 30 zł
-
Prezenty
-
Alkohole
- Zestawy win
- Wina na wesele
Najnowsze posty
-
Poznaj wyjątkową Winnicę Axel Pauly – tworzoną od serca i w sercu niemieckiej Doliny Mozeli.Czytaj więcej -
Jak zrobić drink Hugo? Przepis na koktajl w wersji klasycznej i bezalkoholowej2025-08-25Czytaj więcejJak zrobić drink Hugo? Przepis na koktajl w wersji klasycznej i bezalkoholowej Hugo to lekki i orzeźwiający koktajl,...
-
Dobre wina na wesele - ranking TOP 10 w budżecie do 50 zł2025-08-12Czytaj więcejCześć, tu Peter Pulawski! Od 2001 roku zajmuję się selekcją win dla sklepu www.dobrewina.pl opierając się na moim...
-
Jakie wino dla pary młodej na prezent ślubny? 12 pewniaków!2025-06-06Czytaj więcejDobre wino na prezent ślubny - czy to dobry pomysł? Wino od wieków uchodzi za jeden z najbardziej eleganckich i...
-
Jak powstaje wino różowe i z czym najlepiej smakuje?2025-04-16Czytaj więcejJak powstaje wino różowe i z czym najlepiej smakuje? Wino różowe, coraz bardziej popularne wśród miłośników win,...
-
Wiosenna Degustacja2025-04-06Czytaj więcejWeź dział w wyjątkowym wydarzeniu online i poznaj selekcję 10 win z naszej oferty, które będą idealnie pasować do...
-
Kim jest sommelier i czym różni się od kipera, enologa lub degustatora win?2025-01-30Czytaj więcejSommelier to profesjonalista zajmujący się winami. Odgrywa kluczową rolę w branży gastronomicznej i hotelarskiej....
-
Jakie wino do dań z krewetek i owoców morza?2025-01-21Czytaj więcejWina do krewetek i owoców morza to temat, który fascynuje wielu miłośników kulinariów i wina. Wybór odpowiedniego...
-
Jak łączyć wino z potrawami?2025-01-10Czytaj więcejJak dobierać wino do posiłku? Łączenie wina z potrawami Dobieranie wina do posiłków to sztuka, która może znacząco...
-
Jak spożycie wina wpływa na organizm ludzki?2024-10-24Czytaj więcejSprawdziłem kilkadziesiąt badań naukowych w tym temacie, aby móc przedstawić Ci kluczowe elementy. Oto one: 1....
Kategorie bloga
Wyszukaj na blogu
Jak spożycie wina wpływa na organizm ludzki?
1. Większości z nas może cieszyć się winem – o ile jest spożywane z umiarem, w sposób odpowiedni, i nie mamy uwarunkowań powodujących, iż nawet mała ilość może nam przeszkadzać lub nieraz nawet zaszkodzić. Ewolucyjnie ludzie są wszystkożerni, a w szczególności mięsożerni, roślinożerni oraz owocożerni. Pieczywo na zakwasie, musztarda oraz domowej roboty kefir może mieć do 2%, a dojrzałe owoce naturalnie mają nieraz do 4% alkoholu. Od milionów lat posiadamy enzymy, które w sposób zrównoważony, pozwala nam konsumować żywność o niskiej zawartości alkoholu.
2. Poziom alkoholu. Bogactwo smakowe w winie w małym stopniu jest związane z zawartością alkoholu. Wiele win białych i różowych jest pyszne już przy 5-9,5 % alkoholu. Czerwone wina nie potrzebują więcej niż 11-12,5%. Stężenie alkoholu powyżej 13,5-14,0% są w dodatku trudniejsze do trawienie – wymagają dłuższego czasu i większego wysiłku organizmu.
3. Dopilnowania konsumowania wina, jako część posiłków – unikać pić wina – napojów alkoholowych - na pustym żołądku. Gdy pożywienie, z niską zawartością cukrów i prostych węglowodanach, popijamy z małymi łyczkami wina – w dodatku rozrzedzone czystą wodą, do jelita cienkiego oraz do krwiobiegu dostarczamy ‘mieszankę’ z stężeniem 1-4% alkoholu. Jest to stężenie alkoholu, które minimalizuje obciążenie wątroby, i w sposób kontrolowany pozwala nam metabolizować umiarkowane ilości alkoholu.
4. Białe wina mają mniejszą ilość alergenów/histaminy i mikro toksyny – różowe nieznaczne więcej niż białe. Wina czerwone lekkie i owocowe mogą mieć mocno obniżone ilości, w zależności od tego czy są to wina z uprawy ekologicznych, bez nawadniania, nie mające styczność z dębem, dodatkami oraz z możliwie krótka maceracją.
5. Ograniczenia ilości wina – 1-2 lampki wina do 200ml, spożywana podczas posiłku. W ciągu dnia 1-2 kieliszki dla kobiet oraz 2-3 kieliszki dla mężczyzn, z przerwami 1-3 dni co tydzień. Wraz z spożywaniem wina, pić co najmniej tyle samo wody. Ta woda nie zastępuje ilości wody pitej normalnie w ciągu dnia - 2,5-4 litry.
6. Picie win wytrawnych. Nawet mniejsze ilości cukrów w winie, które znajdują się w winach półwytrawnych, czyli glukoza i fruktoza winogronowa, koliduje z alkoholem w wątrobie, utrudniając metabolizm alkoholu.
7. Wina biologiczne, ekologiczne i biodynamiczne – oraz z upraw zrównoważonych – zaopatrujemy się w nich, przy aktywnym orientowaniem się co do dokładnych metod uprawy, winifikacji oraz dodatków stosowanych.8. Większość konsumentów, może pić starannie produkowane wina masowe, bez skutków ubocznych – o ile obsługa sklepu specjalistycznego jest w stanie dokładnie opisywać jakość i sposób powstawania danych win.
9. Konsumowanie win bezalkoholowych – oraz dezalkoholizowanych. Wina bezalkoholowe mają jedną ‘zaletę’ – brak w nich alkoholu. Jednak pod względem zawartości cukru są wątpliwe - mają do jednej łyżeczki cukru na kieliszek wina – często podczas produkcji mają dodawane więcej dodatków, w tym siarczyny, niż wina alkoholowe – aromaty i składniki smakowe są często wyekstrahowane z pestek, skórek, szypułek i nawet z beczek dębowych, i potem dodawane w celu stworzenia odpowiedniego wyrazu wina, aby posiadał odpowiednie ilości dobroczynnych fenoli, garbników i przeciwutleniaczy.
10. Wsłuchiwać się świadomie w reakcje własnego organizmu. Czy mimo poprawy humoru, nie zauważane są reakcje niepożądane, nawet delikatnie odmienne niż normalne – jak zaczerwienia, rozstrój żołądka lub jelit, swędzenie w jamie ustnej, skóry, zmiany głosu, zmiany ciśnienie i tętna, poczucie pobudzenia etc., mogą być wskazówkami, że akurat dane wino (czy też pożywienie) nie jest dla nas odpowiednie. Wtedy należy tego rodzaju wino na jakiś czas wykluczyć z diety, i testować inne rodzaje.
Powiązane posty
-
Przygoda z winem by Peter Pulawski
Opublikowany w: Wiedza o winie2024-04-24Założyciel dobrewina.pl dzieli się swoją życiową podróżą i miłością do wina, która rozpoczęła się od rodzinnych...Czytaj więcej -
Winorośl - korzenie szlachetnego wina
Opublikowany w: Wiedza o winie2024-04-28Winorośl należy do rodziny Ampelidace, która dzieli się na 10 rodzajów. Ale tylko rodzaj Vitis daje grona, nadające...Czytaj więcej -
Korek vs zakrętka - dylemat w świecie wina
Opublikowany w: Wiedza o winie2024-05-23Odkryj, jak wybór między korkiem a zakrętką wpływa na Twoje wino! “Korek vs. Zakrętka: Dylemat w Świecie Wina” to...Czytaj więcej -
Jak powstaje wino różowe i z czym najlepiej smakuje?
Opublikowany w: Wiedza o winie2025-04-16Jak powstaje wino różowe i z czym najlepiej smakuje? Wino różowe, coraz bardziej popularne wśród miłośników win,...Czytaj więcej
Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.
W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.
Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.
Zostaw komentarz