Sommelier to profesjonalista zajmujący się winami. Odgrywa kluczową rolę w branży gastronomicznej i hotelarskiej....
-
Wina
-
Szczepy
-
Rodzaj
-
Cena
-
Kraj
-
- Wino czerwone Bio 3 Passo Rosso włoskie wytrawne 0,75 L
- Wino białe Via Mare Trebbiano-Pinot Grigio Puglia IGT włoskie wytrawne 0,75 L
- Sikulo Bianco Tre Colonne Terre Siciliane IGP 0,75 L
- Wino czerwone Via Mare Sangiovese-Primitivo Puglia IGT włoskie wytrawne 0,75 L
- Wino białe La Marina Cuvee Oceane IGP francuskie wytrawne 0,75 L
- Wino białe Pavillon Des 3 Arches Chardonnay IGP francuskie wytrawne 0,75 L
- Sikulo Rosso Tre Colonne Terre Siciliane IGP 0,75 L
- Baccolo Bianco Puglia IGT 0,75 L
- Wino czerwone Nero di Troia Otto Nodi Puglia IGP włoskie wytrawne 0,75 L
- Cuatro Rayas Pampano Verdejo DO Rueda 0,75 L
-
Promocje
- Wina do 30 zł
-
Prezenty
-
Alkohole
- Zestawy win
Najnowsze posty
-
Kim jest sommelier i czym różni się od kipera, enologa lub degustatora win?
-
Jakie wino do dań z krewetek i owoców morza?2025-01-21
Wina do krewetek i owoców morza to temat, który fascynuje wielu miłośników kulinariów i wina. Wybór odpowiedniego...
-
Jak łączyć wino z potrawami?2025-01-10
Jak dobierać wino do posiłku? Łączenie wina z potrawami Dobieranie wina do posiłków to sztuka, która może znacząco...
-
Jak spożycie wina wpływa na organizm ludzki?2024-10-24
Sprawdziłem kilkadziesiąt badań naukowych w tym temacie, aby móc przedstawić Ci kluczowe elementy. Oto one: 1....
-
Jak powstają wina bezalkoholowe? Dowiedz się, zanim po nie sięgniesz!2024-07-22
Jednym z podstawowych pytań, które pojawiają się przy poruszaniu tematyki win bezalkoholowych, jest zawartość cukru –...
-
Bezalkoholowe wina - zdrowy wybór czy moda? Czy wina bezalkoholowe są zdrowe?2024-07-19
Bezalkoholowe wina - zdrowy wybór czy moda? Odkryj prawdziwe powody ich popularności! W tym wpisie mówimy, dlaczego...
-
Jak stworzyć piwniczkę z winami?2024-05-31
Tworzenie własnej piwniczki wina to marzenie wielu koneserów. W artykule “Jak stworzyć piwniczkę z winami?”...
-
Korek vs zakrętka - dylemat w świecie wina2024-05-23
Odkryj, jak wybór między korkiem a zakrętką wpływa na Twoje wino! “Korek vs. Zakrętka: Dylemat w Świecie Wina” to...
-
Sekrety etykiet winiarskich - jak stać się ekspertem od win?2024-05-16
Czy zastanawiałeś się kiedyś, co kryje się za misternymi wzorami i eleganckimi napisami na etykietach wina? Nasz...
-
Jak dobrać przystawki do wina? Kilkanaście pewniaków!2024-05-10
Ten tekst to prawdziwa skarbnica informacji dla miłośników jedzenia i wina. Autor podzielił się swoją wiedzą na temat...
Kategorie bloga
Wyszukaj na blogu
Zarchiwizowane posty

Jak dobrać przystawki do wina? Kilkanaście pewniaków!
Prawdopodobnie jedno z trudniejszych i jednocześnie najłatwiejszych zadań w zakresie dobierania win do jedzenia. Trudno jest ustalić najlepsze zastosowania, co oznacza, że większość sposobów jest do przyjęcia. Podkreślić jednak należy, że przystawka nie jest szybkim i nieważnym preludium przed głównym daniem, które zadowoli się nijakim i prostym winem. Jest ona wstępem do całego posiłku i powinna dać taką samą satysfakcję jak danie główne z umiejętnie dobranym winem.
Awokado, koktail z krewetkami
Awokado i koktajl z krewetkami idealnie współgrają z wytrawnymi i półwytrawnymi winami o żywej kwasowości, takimi jak wina z reńskie doliny, Grauburgunder z Badenii, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Vinho Verde lub Chardonnay bez dębu. Również różowe wina różnych odmian dobrze pasują do tej przekąski.
Carpaccio z polędwicy wołowej
Carpaccio z polędwicy wołowej doskonale komponuje się z pełnymi, delikatnie owocowymi i niezbyt ciężkimi winami białymi, takimi jak Chardonnay starzone w dębie, Pinot Blanc i Pinot Gris, Viura z Hiszpanii lub też z miękkimi i dojrzałymi winami czerwonymi o średniej pełności, takimi jak Medoc, Beaujolais, Pinotage i Sangiovese z Toskanii.
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane świetnie łączą się z prostymi, niezbyt wyszukanymi odmianami Chardonnay bez beczki, Sauvignon Blanc, Frascati, Mueller-Thurgau oraz większością win różowych. Dodatkowo, doskonale pasują również wina musujące.
Kanapeczki Hors d'ouevres na jeden kęs
Kanapeczki Hors d'oeuvres na jeden kęs to popularna przekąska na przyjęciach i bankietach. Doskonale będą pasować do większości win musujących Brut, Sauvignon Blanc, Vinho Verde, Gruener Veltliner, lekkiego Fino Sherry oraz delikatnych, młodych win Bordeaux, Valpolicella i Roussillon.
Kawior
Kawior najlepiej smakuje w towarzystwie polskiej białej wódki. Jeśli jednak wybierzemy szampana, najlepiej postawić na wariant o pełnym smaku, lub też wytrawne Fino Cherry lub Manzanilla.
Łosoś lekko wędzony lub dojrzewany (gravad)
Łosoś lekko wędzony lub dojrzewający (gravad) świetnie łączy się z delikatnym Sherry Amontillado, pełnymi i dębowymi odmianami Chardonnay lub Viura z regionu Rioja, a także niektórymi portugalskimi winami białymi oraz różnymi odmianami wina rodańskiego.
Owoce morza
Owoce morza doskonale łączą się z Muscadet, Vinho Verde, Verdicchio, niezbyt owocowymi odmianami Sauvignon Blanc, mineralnym i wytrawnym Rieslingiem, oraz oczywiście delikatnym szampanem lub innymi musującymi winami, takimi jak Saumur i Cava.
Pasztety rybne
Pasztety rybne świetnie komponują się z Fino Sherry, Vinho Verde, niemieckim Rieslingiem trocken (wytrawnym), Chablis oraz innymi odmianami Chardonnay o mineralnym charakterze i umiarkowanej owocowości, jak również Verdicchio.
Szparagi
Szparagi wymagają wina zdecydowanego, ale jednocześnie niezbyt złożonego smakowo, takiego jak Pinot Gris, wytrawny Muscat i Semillon. Alternatywnie można sięgnąć po owocowe wino czerwone z delikatną nutą przypraw, jak Cabernet Franc czy Pinot Noir.
Szynka z melonem`
Szynka z melonem najlepiej smakuje w towarzystwie pełnego białego wina o wytrawnym, ale jednocześnie miękkim smaku, jak młody Gewurztraminer, Orvieto, Graves, Viognier oraz wytrawny Muscat.
Wątróbka z gęsi lub z kaczki
Wątróbka z gęsi lub kaczki najlepiej komponuje się z wyrafinowanymi słodkimi winami wysokiej jakości. Podobnie jak owoc z cukrem harmonizuje z bitą śmietaną, szlachetna słodycz wina doskonale współgra z delikatnymi tłuszczami wątróbki. Wybierz Sauternes i Montbazillac, Riesliengi oraz Gewurztraminer z późnych zbiorów lub Tokaj.
Wędliny mięsne
Wędliny mięsne doskonale uzupełniają się z młodym Beaujolais, Pinot Noir, Dolcetto z Włoch, czerwonymi winami z Doliny Loary lub Tempranillo o owocowym charakterze. Jeśli podajemy pikantne lub wędzone wędliny, takie jak salami, chorizo lub szynka typu Parma i Serrano, lepiej sięgnąć po Amontillado Sherry lub mocno przyprawione Syrah/Shiraz lub Zinfandel.
Powiązane posty
-
Jak łączyć wino z potrawami?
Opublikowany w: Wino i jedzenie2025-01-10Jak dobierać wino do posiłku? Łączenie wina z potrawami Dobieranie wina do posiłków to sztuka, która może znacząco...Czytaj więcej -
Jakie wino do dań z krewetek i owoców morza?
Opublikowany w: Wino i jedzenie2025-01-21Wina do krewetek i owoców morza to temat, który fascynuje wielu miłośników kulinariów i wina. Wybór odpowiedniego...Czytaj więcej

Zbieraj punkty za zakupy, które wymienimy na bony rabatowe.

W ofercie mamy alkohole na każdą kieszeń. Dodatkowo za swoje zamówienie możesz otrzymać liczne rabaty.

Zawsze możesz dołączyć do naszego Klubu dobrewina.pl i czerpać korzyści z członkostwa.
Zostaw komentarz